1 av 2
Boris Eriksson besöker studion. Han har med sig första skivan, en liveinspelning från Carnegie Hall med Buck Owens and his Buckaroos. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
2 av 2
Boris Eriksson hade med sig några av sina favoriter. Bland annat en med Loretta Lynn, som var ett av hans favoritomslag. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
OLOFSTRÖM

"Det är väldigt svårt att skiljas från dem"

3:21 min

25 000 vinylskivor har Boris Eriksson från Olofström samlat på sig sedan 1960-talet. Men på Olofströms skivmässa i helgen ska några av dem säljas av, något som görs med lite sorg.

Det är inte bara vinylskivor som finns i samlingen som tar upp hela källaren och delar av garaget i hemmet i Olofström. Även runt 10 000 cdskivor har det blivit under åren. Praktiskt taget hela källaren och garaget är fullt av cdskivor. 

– Jag har ungefär 35 000 titlar. De är uppdelade på maxisinglar, cdskivor, LPskivor och singlar, sånna gamla sjutumssinglar. 1966 började jag samla, jag var tio år, berättar Boris Eriksson.

Vissa skivor samlar damm

Med 35 000 titlar är det dock svårt att hinna lyssna på allt. Boris Eriksson erkänner att vissa skivor inte spelas så ofta.

– Man hinner inte lyssna på allt, man få ta fram och lyssna på det man känner. Men det är omöjligt att spela allt. Lite får samla damm, men det är roligt att ha dem och titta på och vända och vrida, säger Boris Eriksson och skrattar.

Country är favoritmusiken, berättar Boris. Men även dansband går att lyssna på:

– Contry handlar om det verkliga livet och kärlek. Det har inte alltid varit country, jag gillar också Sven-Ingvars och dansband. Fast det ligger rätt nära countryn. Det kan man ju se på Lasse Stefanz och Streaplers.

Dubletterna säljs

I morgon är det dags för skivmässa i Olofström. Självklart ska Boris Eriksson vara där och sälja. Men han säger att försäljningen inte kommer bli så lätt.

– Det blir mycket dubletter och så som säljs. Men det är inte lätt, det medger jag. Det känns lite jobbigt att lämna ifrån dem. Men man måste göra plats för nya skivor, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista