Emelie Pettersson fick rätt mot företaget som inte skickade vigselringen i tid. Här tillsammans med maken Martin och sonen Miliam. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
Blekinge

Hon fick rätt mot fuskande företag

1:37 min

Emelie Petterssons bröllop blev till en katastrof när vigselringen hon beställt på nätet aldrig kom fram. Hon anmälde företaget till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och fick också rätt mot dem. Men Emelie är en av få som får rätt. Endast 13 procent av förra årets anmälningar beslutades till kundens fördel.

– Jag grät hela kvällen. Vigselringen är en så stor del av själva bröllopet, och att behöva stå där på bröllopsfesten när alla vill se ringen och man inte har någon att visa... som brud, att inte kunna visa någon vigselring så skäms man, säger Emelie Pettersson.

När ringen till slut kom så såg den inte ut som på hemsidan där Emelie hade beställt den. Hon och nyblivna maken Martin anmälde företaget till ARN, som hjälper till att reda ut tvister mellan privatpersoner och företag.

Av de 131 fall som skickades in till ARN från Blekinge förra året fick bara 17 kunder rätt. Kunden har därmed inte alltid rätt, och ofta handlar det om slarvigt lästa kontrakt eller att kunden inte gjort rätt för sig.

Men Emelie Pettersson fick rätt. Den dryga tusenlappen som ringen kostade skulle betalas tillbaka, menade nämnden.

– Det handlade ju inte om pengarna, utan det var en principgrej. Jag hade rätt och de hade fel. När jag fick det mejlet där ARN bekräftade att det var jag som hade rätt blev jag så glad att det var över, säger hon.

Men ARN:s beslut är bara en rekommendation och några pengar har hon fortfarande inte fått in på kontot.

Och även om Emelie inte får tillbaka sina pengar så har hon gått en kunskap rikare från tvisten.

– Jag är väldigt försiktig med att handla saker från företag på nätet som jag inte känner till. Jag skulle inte beställa en sån viktig grej från ett företag som jag inte vet något om, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista