1 av 3
Många guldsmedsbutiker satsar nu extra på säkerheten, till exempel genom rökmaskin som försvårar för rånare. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
2 av 3
Gunnel Kullberg känner sig trygg på jobbet, trots rånrisken. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
3 av 3
Även inne i butikerna varnas det för videoövervakning och larm. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Karlskrona

Guldsmeder satsar på säkerheten - men oron för rån finns kvar

1:27 min

Under det senaste halvåret har flera Guldsmedsbutiker i södra Sverige utsatts för brutala rån. Blekinge har varit relativt skonat, men många guldsmedsbutiker har ändå uppdaterat sin beredskap genom till exempel rökmaskiner, larm och kameraövervakning. Många av de anställda i Karlskrona känner av oron, men litar på säkerhetssystemen.

I Karlskrona skiner solen på både stadsbor och turister som strosar runt på stan. Inne i en guldsmedsbutik på Ronnebygatan har säljarna fullt upp med kunder som vill köpa ringar, halsband och andra smycken. Gunnel Kullberg är säljare och tycker att det är just allt folk runtomkring bidrar till att hon känner sig trygg.

– Vi är ju på en gata här som är befolkad. Här är folk när man går in på morgonen och folk när man går hem på kvällen, det känns tryggt, säger hon.

Svårt att komma över rånet
En säljare i en annan guldsmedsbutik, som vill vara anonym, delar inte Gunnels lugn. Hon var själv med om ett rån för ett tag sen och blir fortfarande upprörd när hon tänker på det:

– Det var fruktansvärt, det var ju kaotiskt. Jag känner att min puls går upp nu bara när du frågar mig om det. Det kommer tillbaka faktiskt. Det är mycket stressande, man får symptom efteråt som om man var utbränd. Man tänker konstigt och tittar sig omkring överallt var man än är.

Ökad säkerhet
Många av de guldsmeder vi pratat med har uppdaterat sina rutiner. En av butikerna har till och med installerat en rökmaskin för att öka säkerheten. 
Det kan finnas flera anledningar till varför guldsmedsbutiker väljs ut av rånarna, men Gunnel Kullberg har en teori som hon delar med de flesta guldsmeder vi har pratat med:

– Jag trot att det beror på att bankerna inte har pengar längre och då kan man omsätta guldet i pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista