Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Eva Bergdahls blogg

"Det enda som var jobbigt var myggen på kvällarna, oj vad vi kliade oss"

"Vi kom fram till denna underbara plats som låg högt belägen och helt avskilt och med många sjöar runt omkring, det var en underbar gammal tant som vi hyrde rummet av." Läs Eva Bergdahls senaste blogginlägg om en resa till Norrland.

Hej godmorgon mina kära vänner vart i världen Ni än befinner Er !

Lite moln på himmeln idag men det är fortfarande varmt och skönt. I går kväll kom det också lite regn och det behövs verkligen.

Ja i går var det så premiärdopp för mig, men jag tyckte det var för kallt i vattnet så jag var snart uppe igen, trots allt hade jag vant mig vid Thailands vattentemperaturer som oftast var över 26 grader. Mycket folk vid stranden där vi var.

Hemma blev det grillad fläskfilé, jättegott det var länge sedan jag åt detta.

På kvällen tittade jag på damfotboll mellan Danmark-Norge, matchen slutade oavgjort och Norge gick vidare till final efter straffar, jag tycker det är helt fel att en match skall avgöras på straffar.

Talade också med "gamla" Agda i telefonen och hon mår inte särskilt bra, saknaden är som för mig stor efter Thailand. Hon är dessutom inte helt frisk.

I dag blir det en promenad, annars lugnt med en bok, till helgen om vädret tillåter åker vi säkert till stranden igen.

Ja så fortsätter jag berätta om mitt fortsatta liv:

Vi satt ofta, Erik och jag, och talade om våra resor och hur lyckligt lottade vi var som kunde göra dessa tack vare fria tågresor. Vi drömde också om att få göra ytterligare en resa och faktiskt blev det så men denna gång inom Sverige.

Erik tyckte ju om att fiska och en god vän till honom hade en släkting som bodde uppe i lapplandstrakterna i ett hus och hade ett rum hon kunde hyra ut.

Vi bestämde oss för att ta bilen och åka upp där över två veckor. Vi tog så  bilen och på vägen dit sov vi över i denna, vi hade ju ej råd med hotellrum. Ja så letade vi oss fram till denna plats med hjälp av trevligt folk i Norrland som visade oss hur vi skulle åka.

Vi kom fram till denna underbara plats som låg högt belägen och helt avskilt och med många sjöar runt omkring, det var en underbar gammal tant som vi hyrde rummet av.

En dag när Erik var ute fiskade gick jag upp på en bergshäll och solbadade, tog av mig bh:n och njöt av sol och natur. Helt plötsligt hörde jag steg och där stod en man, gissa om jag snabbt fick något över mig. Han var dock trevlig och bad om ursäkt om han hade stört och gick vidare. Normalt kom här aldrig folk, men i fortsättningen var alltid baddräkten på.

Det enda som var jobbigt var myggen på kvällarna, oj vad vi kliade oss när vi skulle gå och lägga oss.

Erik fick mycket öringar och vi grillade dessa på kvällen, detta var en delikatess och jag minns jag drack hemlagat vin därtill som den gamla tanten hade. Vi ville inte åka hem igen, men det var ju nödvändigt och jag minns att vi hade svårt sova i bilen på hemresan, men vi kom hem lyckligt.

Detta skulle också bli vår sista långa resa tillsammans, men vi fortsatte åka tåget till Helsingör i Danmark med våra vänner för att handla ost och smör.

Jag fortsatte stå i kiosken och Ni ska tro att det var nu en populär samlingsplats för många Karlskronabor, jag minns förresten att först kostade lotterna 50 öre men nu hade vi ökat till en krona, från början var det nallar, prydnadssaker och dylikt som gällde som vinst, men nu hade vi gått över till presentkort och högsta vinsten var 1000:- .

Erik hade också börjat hjälpa en bilfirma att köra bilar som skulle levereras till olika platser i landet, sen åkte han tåget hem, han tyckte om detta men fick ytterst litet betalt, han gjorde det mest för han ville ha något att göra.

Annars var det den lilla stugan som var favoritplatsen, har glömt att vi hade två cyklar vid stugan med och det var bara 1 kilometer till en trevlig badstrand. När vädret var ok cyklade vi varje dag dit. På den tiden älskade jag att simma långa sträckor. Erik var mer av en "badkruka"

Ja minnena kommer fram när jag skriver om allt jag fått uppleva och jag har verkligen fått ett underbart liv, inte minst tack vare Erik.

Jag fortsätter mer på måndag.

Tack för Era svar på bloggen och hoppas Ni kan njuta av en härlig fredag med sol, bad och en toppenhelg.

Många kramar till Er alla

Eva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista