Fladdermöss fångas nu i Skåne för provtagning. Foto: Tony Overman/Scanpix.

SVA letar rabiessmitta på skånska fladdermöss

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, letar nu fladdermöss i Sydsverige för att ta reda på utbredningen av fladdermusrabies i Sverige.

Resultatet kommer till hösten men sedan tidigare har antikroppar mot fladdersmusrabies hittats hos djur i Skåne och Småland.

Under 2009 och 2012 hittades för första gången antikroppar mot fladdermusrabies hos fladdermöss i Skåne och nu ska forskarna undersöka om själva sjukdomen förekommer där.

– Vi tror att viruset finns i landet men har inte hittat själva smittan. Antikropparna tyder på att fladdermössen har kommit i kontakt med viruset, säger epidemiolog Gunilla Hallengren.

Undersökningen görs genom att levande fladdermöss fångas i nät nattetid. Provtagningen sker sedan utomhus. Forskarna tar blodprov, salivprov, bestämmer kön och ålder och ringmärker djuren innan de släpps.

Enligt SVA tyder de funna antikropparna på att viruset finns i Sverige men troligtvis i mycket liten utsträckning. Fladdermusviruset kan i sällsynta fall smitta andra varmblodiga djur – däribland människa – och orsaka en livshotande sjukdom som liknar rabies. Det klassiska rabiesviruset har dock aldrig hittats på fladdermöss i Europa.

Resultaten kommer att användas för att bedöma riskerna om någon blir biten av en fladdermus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista