Endast tre procent av dem som blir fästingbitna visar tecken på borrelia. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Få blir smittade av borrelia

Var fjärde fästing bär på borrelia men trots det är risken att smittan överförs till människan väldigt liten, mindre än man hittills trott, visar en nationell fästingstudie. Endast tre procent av dem som blir fästingbitna visar tecken i blodet på att borrelia har överförts.

Knappt hälften av dem som visar tecken på sjukdomen utvecklar symptom.

En förklaring kan vara att borreliabakterierna finns i fästingens tarmkanal, och det tar tid innan de förflyttar sig upp till fästingens mundelar.

Stingstudien
Den så kallade Stingstudien startade 2007 och Linköpings universitet är initiativtagare. Målet är att samla in 10 000 fästingar respektive blodprov från människor som har blivit fästingbitna, för att på det sättet kartlägga förekomsten av bakterier som kan ge upphov till sjukdomar som borrelia och TBE.

I dag har studien nått halvvägs, omkring 5 000 fästingar har samlats in via de vårdcentraler runt om i landet som är med i den.

Överraskande resultat
Ett resultat som har förvånat forskarna är att så många som var fjärde fästing bär på borreliabakterien. Lika överraskande är att risken för att fästingen överför smittan till människan är liten.

– I relation till hur oerhört många som blir bitna av fästingar så är risken för borrelia liten, säger Anna J Henningsson, läkare och forskare i klinisk mikrobiologi, som har specialiserat sig på borrelia. Ytterligare en orsak är sannolikt att vi är mer uppmärksamma på fästingar i dag.

– Studien bekräftar att överföringsrisken ökar i takt med hur länge fästingen sitter kvar i huden och suger blod. Men det är ganska många medvetna om i dag. Man är snabb med att ta bort fästingen, säger Anna J Henningsson.

Inga säkra siffror
Borrelia är till skillnad från den fästingburna virussjukdomen TBE inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Därför finns inga säkra siffror på hur många som får borrelia, men en vanlig uppskattning är mellan 8 000 och 10 000 personer per år.

Mycket tyder ändå på att antalet som insjuknar i borrelia ökar.

– Det beror nog på flera faktorer, en är att att fästingarna sprider sig till fler områden i landet.

Ett 60-tal vårdcentraler, från Hässleholm i söder upp till Umeå i norr, medverkar i studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista