1 av 3
Per Malm var ensam i vattnet på Saltö när han doppade sig. De flesta undviker att bada bland algerna. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
2 av 3
Karlskrona kommun har satt upp skyltar där man varnar för giftalger på badplatserna. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Det är det här som kommunen vill att du undviker. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
Karlskrona

Varnar för att bada på vissa platser

1:17 min

Nu varnar Karlskrona kommun för att doppa sig på flera badplatser i skärgården, dit algerna har kommit. Och de flesta som ser skyltarna vid ingången till flera badplatser stannar också på land.

Anneli Bodin från Karlskrona tänker inte doppa sig när hon besöker Saltö badplats på lördagsförmiddagen.

– Nej, inte när algerna är där, och de säger att de är giftiga. Man får ställa sig upp för att få lite svalka, så det är tur att det blåser lite, säger hon.

Det är främst barn och husdjur som kan ta skada av giftalgerna. Men kommunen uppmanar alla att hålla sig borta från vattnet där algerna är synliga.

Badar ändå
Men det finns de som trotsar skyltningen. Per Malm från Stockholm tycker det är givet med ett bad efter att ha solat.

– Jag badar efter som det är varmt som fasen. Dessutom bor jag här uppe på Saltö, så jag har möjlighet att gå upp här och duscha av mig när jag är färdig.

Han är inte särskilt orolig.

– Nej jag är inte allergisk eller någonting, och än så länge ser det fräscht ut, säger Per Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista