Anders Renholm, chef för primärvården. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
Blekinge

Psykologbrist gör att patienter hamnar mellan stolarna

"Risken är att patienterna får begränsad behandling"
1:41 min

Patienter med psykiska besvär riskerar att hamna mellan stolarna mellan vårdcentralerna och psykiatrin, vilket enligt psykiatrin inom landstinget innebär att de inte får den hjälp de behöver.

Och det här beror på att landstingets vårdcentraler inte har tillräckligt med kuratorer och psykologer.

– Risken är att de här patienterna får lite begränsad behandling, säger Håkan Selberg som är ansvarig för psykiatrin i Blekinge.

Enligt landstingets regelbok ska länets vårdcentraler stå för hjälpen till patienter som lider av lättare psykisk ohälsa. Men vårdcentralrna klarar inte det fullt ut.

Två av tio patienter hamnar fel. Istället för att komma till vårdcentralen belastar de psykiatrin. Det innebär både en nackdel för patienterna som kommer fel – de med lättare depressioner – och för patientgrupper som lider av en tyngre psykiatrisk problematik.

Förvaltningschefen för landstingets vårdcentraler, primärvårdschefen Anders Renholm, säger däremot att han inte är säker på att psykiatrins bild är sann.

Patienten får förhoppningsvis rätt hjälp vart de än kommer, säger Anders Renholm. Han är däremot helt överens med psykiatrin om en annan sak. Vårdcentralerna, som han är chef för, får för lite pengar för att klara uppdraget att kunna hjälpa alla som lider av lättare psykiska besvär.

– Om Håkan Selberg säger att de har så mycket patienter som primärvården egentligen borde sköta, då är det klart att vi inte trycka in de patienterna på den personal vi har. Då måste det till nya medel, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".