1 av 2
Björn Linnersjö har vunnit O-ringen i hans klass tio gånger. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
2 av 2
Björn Linnersjö visar kartan över den andra etappen som han var väldigt nöjd med. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
Orientering

"Jag fortsätter gärna tills jag är 95 år"

8:59 min

I över 50 år har 71-åriga Björn Linnersjö från Signemåla utanför Karlskrona tävlat i orientering. I förra veckan slutade han trea i O-ringen i Herrar 70 och nästa vecka åker han till veteran-VM i Italien för att tävla.

Björn Linnersjö tävlar för OK Orion och knep bronset i klassen för herrar över 70 år.

– Man siktar ju alltid på seger, men en pallplats var det jag siktade in mig på när jag åkte den långa resan till Boden, säger Björn Lindmar.

Tappade stort försprång

Tävlingen varade i fyra etapper och avslutades med en jaktstart. Björn Linnersjö är relativt säker på vad det var som gjorde att han förlorade guldet:

– Det var väl att jag på fjärde etappen försatte mina chanser genom att göra flera små misstag. Jag tappade en ledning som jag hade på 3,5 minut. Men det var rätt man som vann, han är en duktig orienterare, säger Björn Linnersjö.

 Med över 50 års erfarenhet känner Björn inte att han gjort ett helt perfekt lopp. Men, han säger att han på andra etappen i O-ringen kom bra nära.

– Jag kan väl säga att andra etappen så gjorde jag nog det absolut optimala loppet och då vann jag med två minuter. Jag var koncentrerad, missade nog inte en meter och kontrollerna bara kom. Jag kunde springa bra och allt stämde den dagen, säger han nöjt.

Snart börjar han fokusera

Nu väntar Veteran-VM i Italien. Björn ska tävla den långa distansen och tävlingen skiljer sig lite ifrån O-ringen. Istället för fyra etapper och jaktstart så är det två kvaltävlingar som avgör vilka som får tävla VM:et. Hur det går, det vill inte Björn Linnersjö spekulera i.

– Jag har inte riktigt hunnit landa och fokuserat på det. Det var en lång resa hem från Boden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista