Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) har polisanmält Sydöstrans reporter Andreas Jemn, eftersom han fått med sig ett kuvert från Ronneby kommuns postrum. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Ronneby

Polisanmäld reporter välkomnar diskussion

1:22 min

Ronneby kommuns kommunalråd Roger Fredriksson (M) i Ronneby kommun har polisanmält Sydöstrans reporter Andreas Jemn. Anledningen är att reportern fått med sig ett kuvert adresserat till kommunalrådet när han var i kommunhusets postrum. Men Sydöstrans reporter tar inte polisanmälan som något negativt.

– Jag tycker detta är bra. Jag efterlyser verkligen att vi diskuterar det här, och att vi är ärliga. Det är skitviktigt nu, att jag, Roger Fredriksson och Ronneby kommun är ärliga. Jag berättar hur det gick till, och kommunen får förklara att "okej vi ska berätta för våra anställda att du har rätt till vilka dokument du vill. Ringer du och begär ut uppgifter så ska du få dem", säger Andreas Jemn.

Offentligt eller inte spelar ingen roll
Dagen efter han fått med sig kuvertet från Ronneby kommuns postrum ringde Andreas Jemn till kommunen och bad om ursäkt. Ytterligare en dag senare lämnade han tillbaka kuvertet och fick då veta att han blivit polisanmäld.

Om kuvertet var en offentlig handling eller inte spelar enligt kommunalrådet Roger Fredriksson ingen roll. För honom var det principiellt viktigt att göra en polisanmälan. Och för att det inte ska hända igen tycker han att det ska bli tydligare vilken post som innehåller vad.

– Vi får ju anledning att se över hur vi hanterar vår internpost eftersom där finns handlingar som inte är offentliga. Så det är något som måste ses över nu, säger Roger Fredriksson.

Journalistiska arbetet försvåras
Andreas Jemn tycker att det generellt är svårt att få ut offentliga handlingar från Ronneby kommun. Att han nu blivit polisanmäld bryr han sig personligen inte om. Det största problemet med det som hänt tycker han är att hans journalistiska arbete nu försvåras.

– Jag är lite bakbunden nu, och det besvärar mig. Polisanmälan tar jag, det är inte hela världen, men eftersom det varit så fruktansvärt svårt att få information från kommunen är det här ingen överraskning. Det är det inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista