Blekinge

Hårt tryck på att köra upp i sommar

1:22 min

I år har Trafikverket satsat på att få loss fler uppkörningstider under sommaren när många vill köra upp. Blekinge är inget undantag.

Trafikverket har bland annat sett till att inspektörerna i sommar kan ägna sig helhjärtat åt uppkörningar. De har haft öppet på lördagar och erbjudit de anställda ekonomisk kompensation för att skjuta på semestern. Per Svensson är chef över Blekinge och östra Skåne på Trafikverket:

– Det har alltid varit störst efterfrågan på sommaren. Släpprov och sånt har vi oftast mer och mer på sommaren, och motorcykelproven börjar i april. De proven konkurrerar med de vanliga personbilsproven och då försöker vi på ett så bra och smart sätt som möjligt se till att kunder som vill ta körkort kan få en tid så nära i anslutning som möjligt till det de har planerat.

Fler i år
Trafikverkets statistik visar att det har blivit fler uppkörningar för B-körkort i juli år, 219 hittills mot 152 förra året. Men trots att fler har möjlighet att köra upp tycker Annika Fhärm, trafiklärare och utbildningsledare på Gerthsbo trafikskola i Karlskrona, att det blivit svårare att boka uppkörning i år.

– Jag tror det är en ökning detta året vad gäller uppkörningar jämfört med förra året. I år har det varit jättehögt tryck, och framför allt tror jag att folk vill ha körkort snabbt. Därför blir trycket ganska hårt under sommaren, för det är då man har tid att göra det. Man prioriterar kanske körkort mer nu än vad man gjorde förut, man känner att man måste ha körkort om man ska få jobb, säger Annika Fhärm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista