Fler gånger i år har man hittat vassa järn- och träpålar vid badplatser runt om i landet. I Karlshamns kommun görs inget förebyggande arbete för att förhindra allvarliga skador. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Blekinge

Inga kontroller av badplatserna i sommar

1:36 min

Trots de senast årens upptäckter av vassa metall- och träpålar nedanför bryggor och hopptorn runt om i landet finns det i till exempel Karlshamns kommun inga resurser att göra regelbundna kontroller av badplatserna.

Britt och Thomas Pettersson som är på besök i Blekinge är förfärade över sabotagen som redan förekommit fler gånger i år.

– Det är ju helt otroligt att folk kan göra såna grejer egentligen. Det är makalöst, säger Thomas Pettersson.

– Det är otäckt, man tänker på barnen och vad som kan hända. Vi är från Skara, och i några av våra småsjöar har vi också haft de här problemen, säger Britt Pettersson.

Skara är en av ungefär tio orter som Sveriges Radio under 2000-talet rapporterat ifrån med liknande fall av järnrör och skrot som gömmer sig under ytan. För fem år sen hittades till exempel trettio vässade träpålar vid ett bad i Motala.

Inga kontroller under säsong
Karlshamns kommun tar hjälp av dykare innan badsäsongen för att kontrollera bottnar vid bryggor och stränder och räddningstjänsten kontrollerar säkerheten på badplatserna.

Men Mikael Håkansson som är arbetsledare på Gatu- och parkenheten på kommunen säger att det inte görs några kontroller under vattenytan när badsäsongen väl dragit igång.

– Inte med dykare, det gör vi en gång innan badsäsongen. Vi kontrollerar badbryggor, men de kontrollerna är lite allmäna och sker ju uppifrån bryggorna, säger han.

Svårt att värja sig
I Täby kommun norr om Stockholm, där man senast i helgen hittade vassa pålar vid ett bad, ska man nu varje morgon gå igenom alla sjöbottnar i kommunen med hjälp av krattor.

Men i Karlshamn finns det inga planer på att förebygga de allvarliga skador som eventuellt kan bli resultatet av ett sabotage.

– Nej, det har vi inte diskuterat att göra. Det är ju svårt att värja sig från sånt här, det kan ju ske från den ena dagen till den nästa, säger Mikael Håkansson.

Thomas Pettersson från Skara är upprörd över att sånt här kan förekomma.

– Jag finner inte ord egentligen. Det är ju livsfarligt, totalt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista