Roland Johnsson utanför sin blomsterbutik i Asarum. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Asarum

Den sjungande floristen ser fram emot Pride

1:47 min

I går inleddes Pridefestivalen i Stockholm. En som ska åka dit är den sjungande floristen Roland Johnsson som har en blomsterhandel i Asarum. Han tycker Pride är som en stor folkfest och ser fram emot att gå i paraden på lördag.

– Alla är så fantastiskt glada. När vi var utklädda, ett helt ekipage i samma tema – påfåglar var vi, i både highheels och annat – då kändes det nästan som man var lite kunglig, för det var så extremt mycket folk. Både Lejonbacken och alla områden i hela Stockholm vinkade på hela kortegetåget. Det varade nästan fyra timmar, så det är ju lång dag, säger han.

En folkfest
Stockholm Pride är sen 1998 en fristående ideell organisation som arrangerar festivalen, men kampen för frigörelse och jämlikhet för hbtq-personer har firats i Stockholm sen 1979. Roland Johnsson, som driver en blomsterhandel i Asarum, brukar åka till Pride med sin sambo och har varit där till och från i 10 år.

– Jag tycker det har blivit mer folkfest, det är inte bara gay-folk som åker dit, utan det är gay-folk och vänner till oss och alla tycker jag. Det har blivit så väldigt mer open-minded i hela Sverige tycker jag, det här med att man är samkönade och lever tillsammans.

Sjunger också
När vi besöker Rolands blomsterhandel för att prata om Pride är det fullt upp med både bröllop och begravningar. Roland Johnsson fixar inte bara blommorna – han sjunger också.

– Igår faktiskt hade vi barndop med bästa vännerna i deras trädgård, så då sjöng jag: Det vackraste som finns är att vara någon nära, när månen lyser klar genom sol och mark så underbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista