Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Eva Bergdahls blogg

"De ringde från televisionen i Stockholm och ville göra ett direktreportage"

"De ringde från televisionen i Stockholm och ville göra ett direktreportage om mig och att hela familjen skulle vara med. Jag har lovat att ge besked om några dagar. Ge mig ett råd, vad tycker Ni, ska jag göra detta?" Läs Eva Bergdahls senaste blogginlägg om spännande nyheter och hur mycket har förändrats under hennes liv.

Hej godmorgon mina kära vänner vart i världen Ni än befinner Er !

Regnet det bara öser ner, ja så är det denna morgon, men fortfarande är det varmt, sol väntas till helgen.

Tack mina kära vänner för Era svar på bloggen som gjorde mig både rörd och glad, klart jag fortsätter här, jag vill det, tänkte kanske Ni tröttnat på denna gamla tjatiga tant. Nej snart blir det ju inte Eva 97 som skriver utan Eva 98 och då händer nog säkert mycket nytt. Skojar lite med.

De ringde från televisionen i Stockholm och ville göra ett direktreportage om mig och att hela familjen skulle vara med. Jag har lovat att ge besked om några dagar. Ge mig ett råd, vad tycker Ni, ska jag göra detta?

Sen måste Ni lova att passerar Ni Karlskrona, kom in, ta en fika och hälsa, Birgitta, Pirkko, Monica, Marianne, säkert glömt något namn nu, inte meningen, som bor här och hjälpt mig med mycket, kanske kunde vi samlas och dricka lite kaffe en dag.?

Såg att det blivit problem i Thailand i en av de största turistorterna där olja läckt ut och förorenat vattnet, där finns många många fiskodlingar med och dessa är totalt förstörda. Turisterna flyr nu därifrån och det kan jag förstå. Annars hörde jag via email att det regnar otroligt mycket i hela Thailand just nu.

Ja i dag fyller förresten min son Gösta år, får nöja mig med att ringa och gratulera, han kommer ju nästa vecka och tapetserar hos oss, det får bli tårta då istället.

Igår satt Ingolf och Tack och pratade länge (engelska) jag förstod ej vad som sades och blev orolig att det var något som var fel, nej det var tvärtom, Ingolf frågade Tack om hon ibland längtade tillbaka till Thailand och hon gör det inte alls, det hon saknar är vännerna, familjen, hundarna huset i Cha Am, men hon säger att hon kommer aldrig återvända dit. Nu ska hon ju snart med börja skolan och läsa Svenska, sen hoppas hon finna ett jobb. Noie går varje dag till skolan och tittar.

När jag berättade litet om mitt liv är det en hel del jag glömt bort och jag återkommer till detta senare. Tänker också på hur allt har förändrats sen jag föddes för snart 98 år sedan, minns när jag var ungefär 5 år och fick se den första bilen, oj vilken upplevelse, men chauffören lät oss aldrig komma i närheten av bilen, på den tiden fanns det ungefär 6000 bilar i Sverige och de drevs med el eller ånga.

Hur man klarade maten det begriper jag inte ännu i dag, minns vårt första kylskåp som vi fick i början av 1950-talet, oj vilken höjdpunkt. Innan måste jag gå eller ta den gamla cykeln(Ni skulle sett hur de såg ut då) till mjölkaffären eller till den charkuteriaffär som låg i närheten av oss. Nu kunde jag köpa mat och förvara för flera dagar vilken lyx detta var.

Strömavbrotten var dock täta och varade länge, man såg nästan varje dag någon klättra i lyktstolparna och greja med de elledningar som fanns. Ja tänk, så görs i Thailand idag med.

Men aldrig det rådde någon stress och man hade alltid tid för varandra när man träffades. Tänk bara Erik kunde råka köra på en hare eller annat med tåget och då stannade tåget för att ta hem dessa. Jag var förresten på kyrkogården förra veckan och lade ner en blomma, Erik skulle fyllt 100 år om han hade levat.

Idag får det bli en lugn hemmadag, det regnar för mycket för att jag ska ge mig ut, ska se lite simning på TV istället.

Hoppas Ni har bättre väder än jag i Karlskrona och att Ni får en fin dag. Hoppas också få höra av Er som snart slutar eller slutat Er semester och få rapport om vad Ni gjort.

Sänder de varmaste kramar jag kan

Er Eva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".