1 av 2
Lisbeth Resman och Cecilia Holmqvist vid parkeringen som de tvingas vakta på nätterna efter alla tankstölder. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
Torkat drivmedel efter att en tjuv tömt en biltank. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
Jämjö

Tvingas vakta bilarna på natten - ber om hjälp

1:45 min

Hyresgästerna på flera gator i Jämjö tvingas att nattvandra för att hålla tjuvarna borta. Flera år av slangade bilar, det vill säga när man tömmer tanken på andras bilar, har blivit för mycket för de boende på Brånavägen och Skolvägen i Jämjö. Nu vill de ha hjälp från hyresvärden PBA.

Cecilia Holmqvist har drabbats cirka tio gånger på ett och ett halvt år. Hon är en av de fyra hyresgästerna som turas om att vaka.

– Ja vi är tre tjejer och en kille som går här runtom. Vi börjar på kvällen och går framåt nattatimmarna. Vi vandrar runt och kollar till bilarna åt allihopa och kollar till så att de inte går in i bilarna helt enkelt, säger hon.

Hon berättar att problemet är stort i området, men att stölderna går i perioder. Ibland är tanken uppborrad underifrån eller så har tjuvarna sugit ur bränslet med en slang.

Borde ta ansvar
Lisbeth Resman sitter med i hyresgästföreningen. Hon menar att PBA, som äger och hyr ut fastigheterna, borde ta ansvar för att minska stölderna. Till exempel genom att bidra med bättre belysning eller möjlighet att låsa in bilarna.

Det håller inte PBA:s vd Rasmus Rasmussen med om.

– Rent rättsligt så har vi i princip inget ansvar alls. Vi upplåter ju hyreslägenheter med tillhörande parkering, och den parkeringen är som den är. Vi upplåter mark att parkera på, punkt, säger han.

Ökad bevakning leder till högre kostnader. Och då måste det redas ut vem som ska betala.

Enda utvägen
Till dess ser Rasmus Rasmussen nattvandringen som ett nödvändigt ont.

– Tyvärr är det ett sätt man får använda, och det är ju likadant som båtägare gör för sina motorer när man har grannsamverkan och nattvandrar. Min uppfattning är att det naturligtvis inte ska behövas, men idag har vi ett samhälle där alla inte kan skilja på mitt och ditt och det känns ju inte bra, varken för mig eller för någon annan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista