Karlskrona/Jämjö

Nattvandrare en räddning mot bensinstölder

1:33 min

Bensinstölderna i bilar är nästan omöjliga för polisen att lösa. Vi har tidigare berättat om Brånavägen och Skolvägen i Jämjö: två gator där hyresgästerna tog saken i egna händer och nu nattvandrar för att minska brotten. Initiativet får tummen upp från närpolischefen Anders Wiklander.

Han menar att det knappt går att hitta bensintjuvarna, utan det man kan göra är att förhindra att brottet sker. Därför blir han glad av att höra om nattvandrarna i Jämjö.

–  Jag tycker att det är jättebra. Det är lite så vi jobbar med grannsamverkan. Om man nu går och samverkar så här boende emellan så är det inte bara den här typen av slangingnar och bensinstölder som man förebygger, utan också inbrott i bostäder och får dessutom en bra samverkan i sitt eget området. Så det är jättepositivt.

Men sett till anmälningar hör inte Brånavägen eller Skolvägen till de särskilt hårt drabbade områdena. Tillsammans har de 28 anmälda fall sedan början av 2011. Caroline Hallqvist som bor där tror att många låter bli med att anmäla.

Är oroliga
Men det finns också en oro hos hyresgästerna för hur man ska hantera tjuvar. Anders Wiklander kan lugna nattvandrarna med att de inte behöver gripa någon i onödan.

– Även om man har lagstiftningen med sig så kan det vara värt att tänka efter före. Det är bättre att skrämma dom. Man kan ingripa på många olika sätt och man kan skrika så att de försvinner och avbryter sin handling, det är nästan bättre än att folk kommer till skada, säger han.

Daniel Svensson

Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

daniel.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista