Nijole Almlöf och Camilla Olsen har gjort en barnbok som ska öka intresset för Karlskronas skärgård. Foto: Kim Holm/ Sveriges Radio
Karlskrona

Säl och padda ska lära barn om skärgården

Sälen Utis och paddan Paddis ska göra barn mer nyfikna på Karlskrona skärgård från och med nu. I morgon släpps nämligen barnboken "Skärgårdsgåtan", som är ett lärorikt äventyr bland kobbar och skär utanför Karlskrona.

Boken börjar med att Utis och Paddis hittar en harpunspets i en flaskpost tillsammans med ett brev. De undrar naturligtvis vad det är berättar Camilla Olsen som har skrivit texten i boken.

– Brevet är skrivet av en gammal sjökapten och de tar sig till Stenshamn från Utklippan där de bor och hittar en gammal trollpacka som kan allt om allt, säger Camilla Olsen.

Faktabaserad bok
Trollpackan guidar Utis och Paddis över öar och genom sund och självklart råkar de ut för en massa äventyr på vägen. Berättelsen bygger på riktiga fakta om Karlskrona skärgård och människorna som bott där i hundratals år.

Nijole Almlöf var den som kom med idén och manuset. Målet är bland annat att väcka nyfikenhet.

– Vi hoppas att boken ska läsas av vuxna för barn och att de ska klura på och fundera om platserna i boken. Att de inta inte bara ska läsa utan även besöka Karlskrona skärgård, säger Nijole Almlöf.

Fler böcker
I februari kom hon på idén till boken. I mars, april, maj och juni jobbade hon och Camilla intensivt. Barn har fått testläsa boken och sen har de bollat fram och tillbaka. Och redan i morgon släpps alltså Skärgårdsgåtan. Redan finns tanken om att det kan bli fler böcker, säger Nijole Almlöf.

– Vi får se om det går bra, om mottagandet blir bra. Vi har fler ideer att fortsätta med om Utis och Paddis äventyr i Blekinge. Kanske också andra länder och på andra platser i Sverige, säger Nijole Almlöf.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se
Helena
Gustafsson
helena.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista