1 av 2
Turistsamordnare Tobias Delfin gläds över att alltfler turister hittar till kommunen, men medger att det finns mycket som behöver göras. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 2
Så här översätter Google Bromöllas hemsida till engelska.
Bromölla

Välkommen till Bromley!

1:32 min

Den automatiska översättningstjänsten Google translate fungerar dåligt på hela texter. Ändå är det vad flera skånska kommuner erbjuder hemsidebesökare som inte behärskar svenska. Sinia Lindh är 16 år och redan verksam som översättare. Hon reagerade direkt  på sin hemkommuns hemsida: Bromölla - eller Bromley?

–Jag tycker inte att det ger en professionell bild av kommunen. Jag har mejlat kommunen, men de har inte svarat vilket jag tycker är lite dålig stil.

På många skånska kommuners hemsidor är informationen på andra språk obefintlig som eller väldigt svår att hitta. I Åstorp och Perstorp får man liksom i Bromölla nöja sig med en "google-översatt" hemsida. Klickar man på den tyska flaggan hos Tomelilla kommun får man får man läsa en text på svenska. På många håll måste man kunna svenska för att hitta fram till information på engelska som exempelvis på Örkelljunga och Osbys hemsidor. I Bromölla tycker man att det fungerar med Google-översättningar än så länge, säger turistsamordnare Tobias Delfin.

–Nu är det Google som vi kör. Man kan välja språk på hemsidan för att översätta med Google. Jag håller med om att det finns saker att jobba med.

I Bromölla prioriterar man turister från Danmark och Polen. Femtio polska turistbussar kommer årligen till kommunen, framförallt för att njuta av naturen kring Skånes största insjö Immeln och  polska hemsidebesökare är faktiskt de enda som kan hitta fram till information på sitt modersmål på Bromöllas hemsida. På webbplatsen finns en länk till Skåne Nordosts samarbetsprojekt Zielona Skania (Gröna Skåne).

–Den polska medelklassen växer och vi ser ljust på att de polska turisterna i Bromölla blir allt fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista