1 av 3
Arne Thörn är försiktigt optimistisk till samverkan krinig vildsvin. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
2 av 3
Vildsvinen brukar gå hårt åt majsen som Arne Thörn odlar som foder åt korna. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
3 av 3
Under regnet fick Arne Thörns kor vara inne i ladan, men de var glada ändå. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Blekinge

Kräver tuffare lagar mot utfodring av vildsvin

1:25 min

Precis som regnet efter den långa torkan, är beslutet om ett samarbete mellan LRF Sydost och Jägareförbundet om att stoppa utfodringen av vildsvin, välkommet för mjölk- och fårbonden Arne Thörn utanför Johannishus.

– Det måste bli ett stopp på det här med stora högar med sockerbetor och spannmål, wienerbröd och bröd och allt vad de utfodrar med. Det är ett steg i rätt riktning, men samtidigt så är det ju ganska uddlöst, så länge det inte är en lag så att de kan straffas för den här ohämmade utfodringen så har det nog inte så stor verkan, det tror jag inte, säger Arne Thörn.

Lars-Ove Johansson är ordförande för LRF Sydost och håller med Arne Thörn om att de som utfordrar vildsvinen borde straffas. Redan nu finns det till exempel förbud mot att lägga ut foder som riskerar att bli dåligt.

Lagarna har aldrig prövats
Lagarnas effekt är dock osäker, då de aldrig prövats, något som Lars-Ove Johansson vill ändra på redan i höst om det dyker upp en lämplig plats där foder har dumpats. Men än så länge finns det alltså inget som verkligen hotar vildsvinens framfart i fälten.

– Det är en kamp om det verkligen, säger Arne Thörn.

Stora kostnader
Vildsvinen går ofta på hans majs som ska bli till foder och de beräknar att vildsvinens kostar gården mellan 30-100 000 varje år. Problem som skulle varit mindre utan utfodringen:

– Det vilda ska leva av det som naturen ger och man ska inte försöka konstla och driva upp för det blir väldigt mycket gris när de har full tillgång till så mycket mat, säger Arne Thörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista