4000 trygghetslarm behöver bytas ut. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
Blekinge

Nästan alla trygghetslarm bör bytas ut

Hjälpmedelsinstitutet: "Fungerar inte så bra"
1:32 min

De flesta trygghetslarmen utgör en säkerhetsrisk och behöver bytas ut. Det menar bland annat Hjälpmedelsinstitutet som nu råder samtliga kommuner att ersätta larmen med digitala motsvarigheter. I dag använder nästan alla av Blekinges 4000 trygghetslarm den gamla tekniken.

Problemen med den analoga tekniken blir att larmen kommer få svårare att nå fram med signalen till larmcentralen i takt med att näten digitaliseras. Nu arbetar Hjälpmedelsinstitutet, Post- och telestyrelsen och Socialstyrelsen för att byta ut alla analoga larm.

Säkerhetsrisk
Oskar Jonsson, projektledare på Hjälpmedelsinstitutet, menar att de digitala är mycket säkrare. De analoga larmen kan vara ur funktion i upp till ett dygn innan det märks hos larmcentralen. De som använder sig av digital teknik kontrolleras däremot varje minut.

Hjälpmedelsinsitutets mål är att alla kommuner ska ha gått över till digitala larm redan 2015. För Blekinges del blir det omkring 4000 larm som ska bytas ut.

– Ja, det är en målsättning som man bör hålla på grund av förändringarna i nätet. Det går ju att göra det här billigare, man kan till exempel leasa larmen. Och det gäller framförallt att göra detta när man ändå håller på att göra en upphandling av trygghetslarmen.

Känner sig säker
Men i Olofström finns inga planer på att byta ut den nuvarande utrustningen. Larmansvarige Krister Eriksson tycker att den är tillräckligt säker inför framtiden.

– Vi har inte fått några signaler om att televerket tänker lägga ner några analoga linjer, alltså telelinjer till privatpersoner i Olofström.

Han tillägger dock att de kommer vara förberedda för ett digitalt system den dagen det behövs.

Antal trygghetslarm

I varje kommun. Siffrorna är ungefärliga.

Karlskrona: 1500

Ronneby: 770

Karlshamn: 760

Olofström: 400

Sölvesborg: 430

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".