Blekinge

Kustradionätet ska moderniseras

Det svenska kustradionätet ska ses över och moderniseras. Sjöfartsverket satsar nu totalt 50 miljoner kronor på att förbättra och modernisera. Nätet utgör en grund för sjöräddningen och brukar kallas "livlinan till land".

Det nya systemet kommer bygga på Ip-teknik, vilket kommer innebära lägre kostnader på vissa punkter.

-Kustradionätet är en grundläggande del av sjöfartens infrastruktur. Den planerade investeringen kommer att förbättra dess satabilitet och öka sjösäkerheten ytterligare, säger Jon Granstedt, chef för affärsområde bygg och teknik på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Ny teknik

Tack vare IP-tekniken medför minskade kostnader för transmission. Den årliga kostnaden för systemet kommer att ligga på samma nivå som idag, säger Jon Granstedt.

Det svenska kustradiosystemet byggdes ursprungligen av Telegrafverket och bestod från början av ett antal fristående kustradiostationer. 1994 byggdes de fristående systemet ihop till ett landsomfattande nät med centrala växlar. Sjöfartsverket har ägt systemet sedan 2003 och det används även av Kustbevakningen, StockholmRadio och Försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista