1 av 2
För tretton år sedan återvände Greta Hansson till ön där hon växte upp. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 2
Många lämnar de svenska öarna, men Greta Hansson tänker bo kvar på Järkö. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Järkö

Hon bor själv på en egen ö

5:30 min

Skulle du kunna tänka dig att bo ensam på en egen ö? Skulle du kunna leva utan internet och elektricitet? Skulle du klara av att bo isolerad flera veckor i streck på vintern? En som svarar ja på de här frågorna är Greta Hansson på Järkö i Karlskrona skärgård.

Våra svenska öar håller på att avfolkas och numera finns det bara en ö i hela Blekinge där en person bor ensam året runt. Det är Järkö, där Greta bor helt ensam sedan tretton år tillbaka. Greta Hansson växte upp på Järkö, bodde en tid på fastlandet men när hon pensionerades år 2000 flyttade hon tillbaka till sin ö.

Hemma hos Greta finns det ingen elektricitet. Det finns inga knappar att trycka på som kan betjäna dig. Vill du att det ska vara ljust i köket blir det till att tända på de stearinljus som hänger i taket. Vill du ha vatten är det att gå till pumpen och pumpa upp vattnet.

– Allt vad man gör här ska man göra med handkraft, berättar Greta.

– Jag älskar den här platsen. Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Det är fantastiskt, jag kan inte uttrycka mig på något bättre sätt, säger Greta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista