1 av 2
Per Ströberg och Ronnie Nilsson tittar upp ur stridsbåten som ligger vid Borgmästarkajen under skärgådsfesten i Karlskrona. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio.
2 av 2
Skärgårdsfesten i Karlskrona är ett bra tilflälle att hitta nya medlemmar, tror hemvärnet. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio.
Blekinge

Hemvärnet ska rekrytera 400 i Blekinge

1:32 min

Hemvärnet i Blekinge ska fördubblas till 800 medlemmar de kommande åren. Det har regeringen bestämt, och Ronnie Nilsson som är hemvärnschef i Karlskrona tror inte att det är någon omöjlighet – så länge man lyckas nå ut till allmänheten om vad hemvärnet gör. Under skärgårdsfesten i Karlskrona har han och kollegorna stationerat sig vid Bormästarekajen för att rekrytera nya medlemmar.

Under hela Skärgårdsfesten står det vid Borgmästarkajen en stridsbåt och en bandvagn, två exempel på arbetsfordon för de som arbetar i hemvärnet. Nu visar de sin värld i jakt på nya medlemmar. Trots att även de som inte har gjort värnplikten är efterlängtade är det inte bara personer med militärt förflutet de söker.

– Då finns det två vägar in. Du skulle kunna välja att gå Grundläggande militär utbildning, GMU, och då blir du skyttesoldat. Är det så att du inte gjort det kan du gå in på frivilligröret och bli till exempel MC-förare, hundförare, stabspersonal, sjukvårdspersonal, kock och så vidare. Har man bara intresse för försvaret så finns det en uppgift för alla, säger Ronnie Nilsson.

Gamla myter
Han tycker det är viktigt att komma ut och träffa folk öga mot öga. Då kan han och kollegorna också spräcka hål på gamla myter om hemvärnet som har hängt kvar sedan kalla krigets dagar.

– Många tror ju att det är gamla män i min ålder, och kvinnor, och så. Men så är det inte för faktiskt är medelåldern i Blekinge är under 40 år. Och medelåldern i riket är så också. Vi har i insatsförbanden mycket folk i mellan 20-30 år, så det är inte det här hemvärnet som man sett med krutgubbar på tv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista