1 av 3
Campingvärd Inge Gullander har precis tagit ett dopp i Slagenässjön vid Partisanens Naturistcamping. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
2 av 3
Partisanens Naturistcamping. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
3 av 3
På Partisanens Naturistcamping är det populärt att ta sig ett dopp i Slagenässjön. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio

Naturligt med nakenhet på naturistcamping

En av Sveriges få naturistcampingar ligger i västra Blekinge. På Partisanens Naturistcamping utanför Olofström går gästerna omkring nakna. För dem känns det naturligt och är inget konstigt.

Campingvärden Inge Gullberg tycker det handlar om att alla är lika utan kläder.
– Nakenheten kommer naturligt kan man säga, det handlar mycket om jämlikhet, att kvinnor och män, barn och vuxna har precis lika värde och är jämlika i ett naturistsammanhang.
Obekvämt med kläder
En av gästerna är Ing-Marie Kåberg. Hon har varit förbundssekreterare i Sveriges naturistförbund i 11 år och berättar varför hon valt att campa på en naturistcamping.

– Varför ska vi ha kläder på oss när vi badar och solar, det är bara obekvämt. Och det är ett väldigt fritt liv och man ser personen i fråga, du tittar folk i ögonen.

"Det bästa jag har gjort"

Ing-Marie Kåberg är nöjd med att hon valde att bli naturist. Hon tycker mycket om känslan av att vara naken.

– Underbart. Det är det bästa jag har gjort så var det när jag vart naturist. Det är ingen som bryr sig om, om du är kung eller riktigt fattig, utan alla är lika. För utan kläder, ingen som vet vad man har för yrke.

En frihet

Agne Sitén har varit naturist i 15 år och jag frågar honom hur det känns att vara naken.

– Det skulle du frågat mig för 15 år sedan. Det vet jag inte nu. Det är så pass naturligt att man reagerar inte på det längre. Definitivt inte, det är många år sen man tänkte på det.

För Agne Sitén innebär det en frihet att kunna vara naken.

– Det är jätteskönt att kunna göra som man vill. Ta på sig när du fryser, ta av dig när du blir för varm. Inte bry dig om kläderna på det sättet. Det är ju bara ett skal, ett skydd vi har utåt egentligen. Dels mot andra människor och dels mot väder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista