1 av 3
I Johan Nyströms lägenhet har vännerna gjort sin öl. Från vänster: Marcus Johansson, Fredrik Berg, Fredrik Ländin och Johan Nyström. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
2 av 3
Två av ölerna blev riktigt bra, India pale ale och Brown ale. Lagern kräver mer tid och blev något av ett misslyckande. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
3 av 3
Det krävs viss utrustning för att göra öl, men det behöver inte kosta så mycket och om man är flera blir det ännu billigare. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
BLEKINGE

Brygger hemma för smakens skull

1:26 min

På senare tid har intresset för hantverksbryggd öl exploderat i södra Sverige. De senaste fyra åren har 21 mikrobryggerier grundats och i Blekinge finns nystartade Carlskrona Öl och Brygghus 19, vars öl snabbt har blivit populär. Men även mikrobryggerier börjar någonstans. I centrala Karlskrona brygger sedan i vintras några vänner sin alldeles egna öl.

Marcus Johansson, Fredrik Berg, Fredrik Ländin och Johan Nyström möter upp i en lägenhet på Trossö i Karlskrona. Det är här de gör sin egen öl. Än så länge har det blivit tre olika sorter – brown ale, lager och india pale ale. Öltillverkningen sker i flera steg:

– Steg ett är att mala malten, steg två är att mäska, då värmer du upp vatten och sedan lakar du ut sockret ur malten. Efter det så kokar du och tillsätter smakaromer. Efter det kyler du ner din vört och tillsätter sen jästen. Några veckor senare så kan du dricka din öl, förklarar Fredrik Berg.

Nyfikenhet
Vad är det då som får fler och fler att göra egen öl? Vännerna förklarar varför de tror att det blivit så populärt.

– Det som lockar är ju att prova hur pass svårt det är, just att lära sig hur man gör, om det är svårt och veta vad som krävs för att få fram olika smaker, säger Marcus Johansson.

– Ja, det känns lite som att det har blivit en fluga också. Folk är väl nyfikna, för öl dricker ju de flesta och då känner de väl en nyfikenhet på att se hur det funkar direkt från början helt enkelt, tillägger Fredrik Ländin.

– Och sen så är det ju väldigt lätt att göra egentligen. När man väl har gjort det första gången då kan man det rätt bra sen. Internet har ju hjälpt oss väldigt mycket, där har vi hittat mycket av våra kunskaper, så vill man börja; ut på nätet och sök, avslutar Fredrik Berg.

Bryggartermer

Malt är rostat korn

Smakaromer är till exempel olika sorters humle

Vört är vattenlösningen som blir kvar efter att malten och humlen filtererats bort

För öltillverkning används speciell bryggjäst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista