Foto: Hasse Holmberg. SCANPIX
värmerekord

Ronnebys värmerekord slogs i helgen

Fram till igår var det Ronneby som hade rekord på högsta sommarvärmen i år när nytt värmerekord uppnåddes. Årets högsta temperatur hittills – 31,1 grader – noterades på lördagen i Ängelholm. På flera platser i landet rådde höga temperaturer kring 30 grader.

– I Ängelholm var det uppe i 31 grader och vände. Det var högsta temperaturen i dag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Därmed slogs rekordet för 2013 på 30,8 grader från Ronneby/Bredåkra i Blekinge den 21 juli. Även i Skara och Munka-Ljungby nådde temperaturen 31 grader under lördagen.

Enligt preliminära prognoser var också natten till lördagen en så kallad tropisk natt.

– På vår mätstation på Vinga sjönk temperaturen inte under 20 grader. Det kan ha varit tropisk natt på fler ställen där vi inte har mätstationer, säger Söderberg.

Anledningen till hettan är sydvästliga vindströmmar som transporterat upp varm luft från Sydeuropa. Men det riktigt varma temperaturläget kommer inte att bestå. Under kommande vecka sjunker temperaturen allmänt till cirka 20 grader i Norrland och 25 grader i södra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista