Blommor och ljus har placerats vid Bredasjön i Holmsjö. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio
Karlskrona

Holmsjö efter drunkningstragedin

1:34 min

Mellan simningen och cyklingen vid ett triathlonlopp i Holmsjö i lördags upptäckte man att en person saknades. En 30-årig man kom aldrig upp ur vattnet, och ett stort sökpådrag med helikopter och hundar inleddes. Elin Bommenel som var en av arrangörerna berättar om ett familjearrangemang med ett tragiskt slut.

– Hela bygden var där, solen sken och den här deltagaren kom med ett leende på läpparna och kastade sig i vattnet med de andra 30-talet deltagare. Och på den här banan försvinner han ljudlöst utan att någon märker det. Han har då simmat ungefär 500 meter, säger Elin Bommenel som var en av arrangörerna av triathlontävlingen.

Våtdräkt rekommenderades inte
Trots att tre båtar fanns i vattnet för att hålla koll på simmarna var det ingen som märkte att 30-åringen förvann. Efter ungefär en timme när mannen inte hämtat sin cykel för att påbörja nästa etapp i triathlontävlingen larmades räddningstjänsten som fanns på plats. Man kontaktade också mannens anhöriga, och det visade det sig att han hade en sjukdomshistoria som han inte berättat om. Först efter flera timmars sökande hittades mannens kropp på botten av sjön.

Vattnet var tjugotvå grader varmt. Mannen hade ingen våtdräkt, vilket man enligt Svenska Triathlonförbundet inte ska ha vid den temperaturen, men med en våtdräkt hade utgången kanske kunnat bli en annan. Samma sak om han haft en badmössa på sig.

– De här färgglada mössorna gör att man är väldigt lätt att se i vattnet, och våtdräkten gör att man flyter om man skulle få problem. De är en sak vi känner att vi lärt oss av, säger Elin Bommenel.

Stort stöd av alla inblandade
Det blev ett tragiskt slut på en trevlig dag, men Elin Bommenel är imponerad över allas hjälpinsatser.

– Det finns ett annat sätt att ta ansvar här i bygden, eftersom man inte är van vid att myndigheter och andra fungerar här uppe i skogen. Det ansvar som folk har tagit här överträffar alla våra förväntningar, och det stöd som folk har gett är vi oerhört imponerade av, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista