1 av 4
I fredags började personal från F17 att hjälpa till med att leta vrakdelar på Kebnekaise efter Herculesplanet. Foto: F17
2 av 4
Vid den här tiden på året är det vanligt att det rasar ner stora stenar från berget som landar på glaciärerna. Foto: F17
3 av 4
Det gäller att vara försiktig i arbetet med att leta vrakdelar. Foto: F17
4 av 4
K-G Bergkvist chef för F17:s flygbärgningsgrupp. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Kallinge

Riskfyllt arbete väntar F17 på Kebnekaise

I fredags började personal från F17 återigen att söka efter vrakdelar efter det norska Herculesplan som kraschade på Kebnekaise i mars 2012. Svåra väderförhållanden möter bärgningsgruppen som ska försöka städa upp på toppen.

Den här veckan fylls styrkan på av ytterligare personal från F17. En av dem som ska åka upp på det fyra veckor långa uppdraget är K-G Bergkvist, chef för bärgningsgruppen.

Optimalt väder
Vädret är optimalt just nu, det var värre när bärgningsgruppen var ute förra gången i mars, april förra året.

– Då kunde vi jobba en dag, och dagen efter hade det kommit 40 centimeter nysnö. Och då fick man börja om från början, säger K-G Bergkvist och fortsätter:

– Det är ganska svår terräng, det är det högsta berget med glaciärer och glaciärsprickor.

F17 åker upp för att plocka vrakdelar som inte kan ligga kvar uppe på berget.

– Det är ju ett sorts miljöarbete. Försvarsmakten har ett ansvar att plocka upp efter sig när det händer sådana här saker, förklarar K-G Bergkvist.

Stenar kan trilla ner
De största riskerna som bärgningsgruppen från Kallinge kan möta är stenar. Vid den här tiden på året är det vanligt att det rasar ner stora stenar från berget som landar på glaciärerna.

– Vi är inte själva. Arméns jägarbataljon, bergsplutonen, är på platsen och ansvarar för säkerheten. Men det gäller att vara försiktig, när man är på en sådan plats, säger K-G Bergkvist.

Sedan arbetet drog igång i fredags har man samlat ihop fyra ton vrakrester efter det norska planet.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista