1 av 2
Snart är utedass ett minne blott i Blekinge. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Karlskronas kommun och Kenneth Johansson jobbar aktivt med att få kommuninvånarna välja bort utedassen, bland annat har de under de senaste åren höjt taxan med tio procent per år. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
BLEKINGE

Utedass på utdöende

1:19 min

I Blekinge får man leta länge innan man hittar någon som har utedass på årsbasis. I hela länet finns bara tre kvar, en i Karlshamn och två i Karlskrona. Att folk fortfarande väljer att ha utedass är en gåta för Kenneth Johansson som är VA- och renhållningschef på Karlskrona kommun.

– Det är ju ingenting som vi tycker ligger i tiden, vi har två som har permanent året om, en på Aspö och en i skogarna ovanför Rödeby. Att åka och hämta dem, en gång var fjortonde dag och sedan transportera dem med lastbil i väg till något reningsverk, det är otidsenligt och följer inte lagens krav tycker jag, säger Kenneth Johansson.

Ingen planka med hål
Dagens utedass skiljer sig en hel del från uthuset med en träskiva med hål i och en tunna under som de flesta kanske tänker på. Istället är det engångsbehållare av papp som kommunen hämtar var fjortonde dag. Kenneth Johansson tycker att det finns bättre, billigare och miljövänligare alternativ:

– En vanlig förbränningstoalett kostar mindre i inköp en ett årsabonnemang på en sommarstuga. En förbränningstoalett kostar i storleksordningen 5 000-6 000, och ett abonnemang på sommaren kostar 7 000. De två som har året om betalar 14 000 om året, så pay off-tiden är kort för att göra någon annan lösning, säger Kenneth Johansson.

Personliga besök
På sikt vill kommunen att alla utedass ska avvecklas, men högsta prioritet har de två sista årsabonnenterna.

– Vi har skickat information till alla som har utedass och visat vilka alternativ som finns och vad de kostar. De två som vi har kvar ska vi försöka uppsöka personligen, för att prata med dem och gå igenom om det finns alternativ. Jag vet inte vad det är för personer, men det kanske är gamla och sjuka som har svårt att ta tag i detta själva, säger Kenneth Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista