Viggo Wahlström gillar glass. Ibland blir det lite kladdigt när den ska ätas. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Sol och värme gör att vi äter massor med glass

1:25 min

Det varma vädret gör att vi äter mycket glass. I sommar har glassförsäljningen på vissa håll ökat med så mycket som 40 procent jämfört med i fjol, enligt branschorganisationen Svenska Glassföreningen.

Vid torget i Ronneby säljer Annalill Johansson glass och hon har haft mycket att göra i sommar.

– Är det regnigt så går det inte lika mycket glass, då väntar man till det blir sol. Alla vill ha glass när det är soligt, säger hon.

Kyla kroppen inifrån
Enligt Svenska Glassföreningen har försäljningen bland svenska glassproducenter ökat med i snitt mellan 30 och 40 procent jämfört med förra året, då det kyliga vädret gjorde att vi åt mindre glass.

Gullvi Åkesson är en av dem som äter mer glass när det är varmare väder och hon har i år ätit ovanligt mycket glass.

– Jag tror att det är för att man vill kyla sig inifrån. Jag har ätit nästan varje dag nu när jag har varit utomlands i fjorton dagar, så då har det blivit mycket glass.

"Har alltid glass hemma"
Även Gullvis dotter Rebecka Åkesson har köpt mer glass än vanligt just den här sommaren.

– Vi har alltid glass hemma, det är lätt att ge ungarna när det är varmt ute. Det är för att kyla ner sig, man vill ju ha något som är kallt när man är varm och svettas. Och så är det självklart gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista