Anders Hederstierna, rektor på BTH, Blekinge Tekniska Högskola. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
BLekinge

Blygsam ökning glädjer BTH

Antalet utländska studenter utanför EU som söker sig till Blekinge Tekniska Högskola ökar sakta men säkert. I år är det 95 studenter som betalat inför höstterminen, en ökning på 11 studenter jämfört med förra året. Trots den blygsamma ökningen är BTH's rektor Anders Hederstierna nöjd.

2011 infördes studieavgifter vilket gjorde att antalet utomeuropeiska studenter som kom till Sverige minskade kraftigt. Just det året var det 70 betalande studenter som började på BTH. I år var ambition var att ha 120 betalande studenter, och rektor Anders Hederstierna är nöjd.

– Det ser ju positivt ut. Vi har redan en del studenter i rullorna, så vi kommer gott över 120 studenter, säger han.

En ökning med elva personer låter som en väldigt liten ökning – hur stor skillnad gör elva personer?

– Inte så jättestor skillnad egentligen, men runt 100-120 studenter är en rimlig nivå. När det var fritt att studera hade vi 1100 internationella studenter, varav 900 utanför Europa.

Hur har studieavgiften påverkat BTH de här två åren?

– Det har varit svårt att få in studenter på masternivå till de tekniska utbildningarna i Sverige, och i längden kan det påverka försörjningen av teknisk kompetens till företag i Sverige.

– Vi har fått ett kraftigt minskat avslag från staten. När man införde studeiavgifter drog man samtidigt ner den anslagsfinansierade delen med motsvarande. Det kom en stor besparing 2011, vi fick till och med säga upp personal på grund av det. Nu försöker vi rensa i vårt utbud i magisterutbildningar på magisternivå. Vi försöker få in fler studenter till färre utbildningar så att de här 100 vi har nu inte sprids på allför många program, säger Anders Hederstierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista