Foto: Jessica Gow/Scanpix
Blekinge

Olaglig medicin på nätet lockar

Chefläkaren: "Ganska anmärkningsvärt"
1:39 min

Var femte svensk kan tänka sig att handla receptbelagd medicin på olagligt vis, till exempel över internet, utan att ha haft kontakt med en läkare. Oroväckande siffror, tycker chefsläkaren Peter Janson på Blekingesjukhuset.

– Siffran förvånar, att vi svenskar uppenbarligen är så naiva att vi tror att det finns nån sorts säkerhet och att vi litar på en leverantör som levererar på ett olagligt sätt. Det är ganska anmärkningsvärt att det finns en sån tilltro, säger han.

Undersökningen kommer från läkemedelsverket och visar att var femte svensk kan tänka sig att köpa receptbelagd medicin som inte har skrivits ut av en läkare. Detta trots att de är medvetna om riskerna.

Över nätet
Men fortfarande är de flesta skeptiska till att bryta mot lagen för att få snabba och billiga läkemedel över internet. Bland dem finns Sam Hamodi som är på besök i Karlskrona.

– Man vet ju inte vad man köper. Det handlar om hälsa, det är inte som att köpa ett par byxor. Så jag tycker att det är bättre att gå och handla på apoteket, säger han.

Farliga konskvenser
Klokt val, menar chefsläkaren Peter Janson som påpekar att medicinen kan vara farlig, även om den inte innehåller några giftiga ämnen.

– Man kan tro att man får riktig medicin och egentligen är det ett sockerpiller som inte har någon verkan alls. Är det så att man tror sig behandla någon viktig åkomma så blir det då en fara i att man inte får någon behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".