Anställda på Ifö Sanitär i Mörrum är oroade över att produktionen ska flytta till Polen. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio
Karlshamn

Oro för Polenflytt på Ifö Sanitär

1:43 min

Anställda på Ifö Sanitär i Mörrum är oroliga över att produktionen ska flytta till Polen. Detta efter att företaget genomfört stora förändringar förra året och flyttat delar av produktionen till Kina.

Tobias Folkesson har tidigare arbetat på Ifö i 17 år och har jobbat där i sommar igen.
– Folk är oroliga för man vet ju att man har även fabriker i polen som ägs av samma koncern då, Sanitec. Och just nu så är det så att fabrikschefen för Mörrumsfabriken för den produktionen där av duschar han är också fabrikschef i Polen för en duschfabrik där. Och han sitter också i Polen på den fabriken. Så det är klart att det pratas om att flytta produktionen dit och man är jätteorolig, för läget på arbetsmarknaden ser ju inte så just ut heller.

Stora förändringar
Förra året genomfördes stora förändringar på Ifö Sanitär då delar av produktionen flyttades till Kina och 48 anställda fick gå. Lars-Bertil Håkansson som är VD, menar att det är den här förändringen som oroar de anställda, men anser inte att oron är befogad.

– I nuläget så är den inte befogad därför det finns inte någonting som är beslutat på annat sätt här va, men man kan aldrig garantera en framtid, tyvärr är det så. Konjunkturläge och säljposition och så vidare har väldigt stor betydelse och därför kan man ju aldrig garantera en framåtriktad bild. Men det finns inget beslut i nuläget på en förändring här.

"Inte bra för kommunen"
Facket är medveten om att oron finns, men anser att den har funnits hela tiden. Tobias Folkesson tycker att det skulle påverka hela kommunen om produktionen skulle flytta utomlands.

– Det är ju jättetråkigt för dem som är där och för hela regionen om det skulle vara så här att man väljer att flytta produktionen. För det är ju klart så att det är arbetstillfällen som försvinner och det är inte bra för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista