Studentbostäder på Polhemsgatan i Karlskrona. Foto: Karlskronahem
Studentbostäder

Stort problem med vägglöss i studentbostäder

"Vägglössen trivs i mänsklig värme"
1:27 min

Vägglöss i studentbostäder i Karlskrona är ett ständigt problem. Karlskronahem har en person som jobbar med detta och som kontinuerligt gör inspektioner av berörda lägenheter tillsammans med Anticimex, för att förebygga ohyran.

Ann-Cathrine Sjöström, som är ekonomichef vid Karlskronahem, berättar varför det är ett stort problem i just studentbostäder.

– Det är stor omsättning på människor. Man bor väldigt kort tid, man flyttar, ja man är väldigt, väldigt rörlig. Vi försöker undvika flerboende i lägenheter, det vill säga, att man bor alldeles för många så att det blir madrasser på golvet. Vi vill ju inte heller att man flyttar mellan olika lägenheter, om man nu har ohyra i en lägenhet som man sprider till en annan.

Förebygga vägglöss
Om man väl upptäckt vägglöss i sin lägenhet säger hyreslagen att man är skyldig att höra av sig till sin hyresvärd. För att saneringen ska fungera måste man bo kvar i sin lägenhet under tiden.

– Vägglössen trivs då i mänsklig värme och finns det inga människor i en tom lägenhet så kan de här vägglössen i princip gå i ide och sen om det flyttar in någon efter ett halvår, så kan dem så att säga leva upp igen. Så att det måste finnas människor i lägenheten för att vi ska kunna sanera. Det är väldigt svårt att sanera och upptäcka vägglöss i en tom lägenhet där det inte finns några möbler eller sängar och så vidare.

Ann-Cathrine Sjöström har några tips på hur du som student kan förebygga vägglöss.

– Att man är noga med när man köper begagnade möbler, sängar, madrasser, att man kontrollerar det. Att man kontrollerar sina resväskor efter utlands resor. Många studenter kommer ju från andra länder som kommer hit, och att man då kollar sina resväskor en extra gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".