Roligare att ge nyinflyttade en båttur med de som styr Karlskrona, än en lampa, tycker Christin Malmström och Ingrid Augustinsson Swennergren. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
Karlskrona

Nyinflyttade får åka båt med politiker

1:30 min

Två timmar på sjön med kommunala politiker och tjänstemän. Den som flyttar till karlskrona bjuds ut på information och frågestund i skärgården. Turen i september blir årets sista, och konceptet går hem hos de nya invånarna.

– De nyinflyttade är jättenöjda med att få den här skärgårdsturen. De tycker så klart att det är roligt och träffa och få se ett ansikte på annars lite okända människor som jobbar i vår kommun. Men den största grejen tror jag är att de får den här gåvan och känner sig välkomna och får se vår skärgård, säger Christina Malmström, inflyttningsansvarig åt kommunen.

Med på båten finns bland annat ett kommunalråd, kommundirektören och ett gäng tjänstemän som turas om att berätta om staden.

I stället för present
Idén kom från Christina Malmström och en kollega till henne. Dom tyckte att den där lampan som man gav till alla nyinflyttade var rätt så tråkig.

– Man kanske hellre vill ha en upplevelse när man kommer till en ny kommun. Och det vi är stolta över, det är ju vår skärgård. Då föll det sig så att vi valde den.

I början av september går nästa tur genom skärgården. I vår var det runt 60 nyinflyttade som följde med. Beroende på vilka som anmäler sig så ändras temat.

Två timmar
Ingrid Augustinsson Swennergren, som är kommundirektör, menar att man inte kan gå igenom allt. Det skulle ta för lång tid.

-- Ska du åka runt och få reda på om dina möjligheter som invånare, kommunal service, och världsarv och lite om de företag som finns, då får vi nog ta en halvdag om vi ska få med mer i konceptet, skrattar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista