1 av 2
Johan Berglund, professor vid BTH och fästingforskare. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto:Leif R Jansson/Scanpix

BTH-forskare kritisk till borreliatester utomlands

Svensk sjukvård missar många borreliafall och hundratals svenskar åker utomlands för att få en diagnos. Efter stor kritik utreder svenska myndigheter andra sätt att upptäcka smittan. Johan Berglund, läkare och fästingforskare på BTH tycker inte att det är ett bra alternativ att åka utomlands för att få en diagnos.

– Jag tycker inte man vinner någonting på att göra testerna utomlands . Vi har många labratorier i Sverige som har bra testmetoder mot borrelia också, men det gäller som sagt att kunna tolka testerna också och använda testerna med förstånd.

Inte säkrare utomlands
På en klinik i Tyskland dit 200-300 svenskar sökt sig kan det, enligt en artikel i Dagens Nyheter, kosta 100 000 kr för test och behandling mot borrelia. Johan Berglund tycker inte att metoderna man använder där är säkrare än de som används i Sverige.

– De här testerna blir inte säkrare bara för att de är tagna utomlands, utan snarare tvärtom, ökar osäkerheten att det kan vara reaktioner mot annat och att man testar utan att ha kanske hela sjukdomsbilden klar för sig och kunna koppla till de symptom som är aktuella.

Långa antibiotikabehandlingar
I kombination med testerna utomlands rekommenderas också långa antibiotikabehandlingar, något som Johan Berglund är skeptisk mot.

– Ofta är det ju kombinerat med att man gör de här testerna och att man rekommenderar antibiotikabehandlingar som sträcker sig många månader, ibland år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista