1 av 3
Årets sommar har varit tuff inom vården i Blekinge. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 3
I sommar har det varit på marginalen hela tiden säger Erica Månsson, sjuksköterska på Blekingesjukhuset.
3 av 3
Gunilla Månsson tycker det blir värre och värre för varje år, men att vårdpersonalen hela tiden anpassar sig och pressar sig hårdare. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Blekinge

Den värsta vårdsommaren hittills

"Man får ju hålla tummarna"
1:29 min

Larmen har duggat tätt inom sjukvården i sommar om personalbrist, platsbrist och personal som går på knäna och även i Blekinge har det varit tufft.

Erica Medin är sjuksköterska på Kirurgkliniken på Blekinge sjukhus och beskriver en sommar som hela tiden balanserat på gränsen.

– Det är väldigt sårbart, det finns inte vikarier att ringa in om någon blir sjuk och det är ett väldigt pusslande. På kirurgen har vi fått dra ner på platser och vissa dagar så känns det som att man lägger mycket mer tid på att få i hop pusslet på var alla patienterna ska ligga än vad man lägger på själva patienten och vården. Man kan få lägga nästan en hel kväll på att ringa in persional till dagen efter, för det är så svårt att få tag på vikarier, säger Erica Medin.

Stress, personalbrist och överbeläggningar
Gunilla Månsson är ordförande för vårdförbundet avdelning Blekinge och sammanfattar sommaren med orden stress, personalbrist och överbeläggningar.

Hon är också orolig över att det under sommaren saknas tillräckligt med specialistkunskaper runt patienterna, vilket kan leda till misstag. Årets sommar tycker Gunilla Månsson har varit värst hittills.

– Även här i Blekinge, även om vi inte har det så illa som storregionerna har det så ser vi ju att det är en värre sommar. Man får ju hålla tummarna, vi har kanske haft en vårdtyngd som inte har varit den allra värsta, vilket gör att vi, peppar, peppar, då har klarat sommaren bättre än om fler människor hade varit sjuka eller om allvarligare saker hade inträffat.

Landstinget har inte gjort tillräckligt
Att det är svårt att hitta personal till sommaren är inget nytt, det är ett återkommande årligt problem. Men vad är det då som gör att det är så svårt att hitta personal? 

– När det gäller vårdförbundets medlemmar så hör det i hop med arbetsmiljö, möjligheter, förutsättningar till introduktion och ett löneläge som inte motsvarar det ansvar vi har. Det är självklart att landstinget har försökt att göra vad de kan för att lösa situationen så bra som möjligt, men, det är ju inte tillräckligt, så är det, säger Gunilla Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".