Niklas Roselius (i mitten) tillsammans med Martin Jacobsson och Ola Skinnarmo. Alla hoppas de på att det är Vega de har hittat. Foto: Glenn Mattsing/Privat.
Karlskrona/Grönland

De kan ha hittat det världskända fartyget Vega

1:16 min

Niklas Roselius från Karlskrona kan ha varit med och hittat det legendariska fartyget Vega som ligger på botten vid Grönlands västkust. Det har gjorts några riktigt intressanta fynd.

Fartyget Vega är världskänt eftersom det var det första fartyget att ta sig igenom Nordostpassagen, norr om det europeiska och asiatiska fastlandet, i slutet på 1870-talet. Det var polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds som gjorde den så kallade Vegaexpeditionen.

Senare förliste fartyget och nu ligger det på havsbottnen utanför Grönlands västkust. Äventyraren Ola Skinnarmo och hans expidition är nu på plats för att försöka hitta henne.

Söker av botten med ekolod
Efter en vecka på plats har det gjorts en del intressanta fynd berättar Niklas Roselius från Karlskrona.

– Än så länge kan vi inte riktigt bestämma vad det är vi har hittat, men det är ett antal föremål på botten som skulle kunna vara Vega. Nästa vecka ska vi titta närmare på dem.

Svårarbetat område
Niklas Roselius berättar att den stora utmaningen är att området är svårarbetat.

– Den stora utmaningen är att det är väldigt kuperad botten med djupa raviner där vraket lätt kan försvinna och bli svårt att se.

Hur skulle det kännas om det är Vega ni har hittat?

– Det vore fantastiskt roligt och spännande. Vi har suttit och tittat på en datorskärm i en vecka och försökt analysera den data vi har fått, det vore en riktig seger att få hitta henne, säger Niklas Roselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista