En ståtlig deltagare på en annan hundutställning. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Ronneby

Hundratals olika hundraser i Ronneby i helgen

5:39 min

I helgen samals över 2500 hundar i Brunnsparken i Ronneby. Det är Blekinge kennelklubbs årliga utställning där 217 hundraser ska bedömmas - det blir fler raser varje år.

Det är så många raser att ordförande i Blekinge kennelklubb Ove Johansson inte kan hålla reda på alla.

– Jag kan schäfer och sabeltandad schäfertax... nej, skämt åsido, det kommer faktiskt fler och fler raser varje år sedan öststaterna öppnas upp från öst och där har det kommit in ganska många hundar, säger Ove Johansson.

I nio olika grupper tävlar olika raser mot varandra. Varje grupp får en vinnare, och av de nio vinnarna koras på söndag en vinnare av dessa 2500 hundar.

Det finns ju länder som vinner vissa idrottsgrenar oftare än andra - är det likadant med hundar? Finns det raser som bli Best In show oftare än andra?

– Jo, så är det väl. Det finns vissa raser som har lättare att vinna än andra raser, till exempel afghaner som är väldigt showiga med sin långa päls, säger Ove Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista