1 av 2
Bengt Wittesjö tycker inte att årets sommar varit värre än tidigare år, men håller med om att det varit tufft. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Blekinge

Landstinget: "Vi har lyckats lösa sommaren"

1:24 min

Landstinget i Blekinge känner inte igen sig i Vårdförbundets bild av att årets semesterperiod har varit värst hittills. Bengt Wittesjö är förvaltningschef på Blekingesjukhuset i Karlskrona och tycker inte att årets sommar har varit värre än tidigare år.

– Visst det är en jobbig sommar, alla somrar är jobbiga, men jag skulle inte vilja säga att den här har varit värre än vad tidigare somrar varit. Vi har problem med att få tag i tillräckligt mycket folk, det är vi helt överens om. Totalt sett så kan vi se att vi har lyckats lösa sommaren på ett tillfredsställande sätt ändå, säger Bengt Wittesjö.

Ganska bra med vikarier
Bengt Wittesjö tycker att de har fått tag i vikarier i en ganska bra omfattning, att relativt många av den egna personalen har skjutit på sin semester och dessutom har de tagit hjälp av bemanningsföretag, men framför allt är det den egna personalen som har sträckt sig.

– Jag vill passa på redan nu och tacka all personal för att de har ställt upp som de har gjort under sommaren, säger Bengt Wittesjö.

Färre vårdplatser
Trots hjälp från vikarier, bemanningspersonal och befintlig personal har landstinget i sommar ändå varit tvungna att skära ner på antalet vårdplatser på grund av personalbristen. Landstinget har sin budget som de måste hålla sig till, men vore det bara upp till Bengt Wittesjö skulle situationen se annorlunda ut.

– Om jag själv fick välja så är det klart att jag kan väl också tycka att löneläget är lågt för både sjuksköterskor och undersköterskor och om jag hade haft möjlighet så hade vi gärna erbjudit tillsvidareanställningar till de som kommer hit som sommarvikarier. Det hade säkert lockat fler. Men samtidigt ska vi ju ha en ekonomi som medger det och det ser ju lite sämre ut, säger Bengt Wittesjö.

Bengt Wittesjö tycker också att det behöver utbildas fler sjuksköterskor och undersköterskor, annars kommer det snart bli brist på båda yrkeskategorierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista