Nada Mladenovic är chef för Arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Blekinge

Arbetslösheten ökar i Blekinge

1:22 min

Arbetslösheten har sedan förra året ökat med sex procent i Blekinge. I slutet av juli var 8000 personer inskrivna på arbetsförmedlingarna runt om i länet.

Enligt Nada Mladenovic, chef på arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby, håller företagen igen med att anställa på grund av läget i Europa.

– Vi har en stor bransch inom tillverkningsindustrin i länet vilket innebär också att det är en stor exportbransch, de exporterar 70 procent av det de tillverkar. Och i mångt och mycket så går det till den europeiska marknaden och är det då en dålig ekonomisk situation i Europa så påverkar det väldigt mycket vårt län.

Har fått många nej
På arbetsförmedlingen i Ronneby har Mikael Axelsson precis besökt en handläggare. Han har varit arbetslös i drygt ett år och har i i sitt jobbsökande fått många nej.

– Man bli ju lite besviken givetvis tillslut. I Början kanske det inte känns så mycket, man kan ju inte få napp direkt, men ju längre tiden går, ju mer tråkigt känns det ju varje nej man får givetvis.

Mikael Axelsson har precis blivit inskriven i jobb och utvecklingsgarantin.

– Nu har jag ju gått förbi den första perioden om man säger och då får man ju tydligen inte så mycket hjälp, men nu hoppas jag att det blir bättre, om man kommer in i nästa fas om man nu säger så.

Kan erbjuda praktik
Arbetsförmedlingen i Blekinge kan hjälpa till på olika sätt. Chefen Nada Mladenovic berättar hur:

– De personerna som kanske inte har en förankring på arbetsmarknaden, ungdomar, nyanlända personer, de behöver vi stötta med att kompetenshöja dem. Att kanske erbjuda praktik på ett företag så de får känna av branschen, får lära sig ett nytt yrke, får känna hur det är på svensk arbetsmarknad exempelvis om man är nyanländ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista