Sjuk av hamburgaren? Anmäl det till Livsmedelsinspektionen. Foto: Larry Crowe/Scanpix
Karlskrona

Allt för få anmäler restaurangmat som gör dem sjuka

Livsmedelsinspektör: "Vi nöjer oss med att inte gå dit igen"
3:46 min

Vi är dåliga på att höra av oss och anmäla till livsmedelsinspektörer när vi varit ute och blivit dåliga av den mat vi ätit. Det tycker livsmedelsinspektör Stefan Turesson. Särskilt viktigt tycker han att det är i rötmånadstider. 

Stefan Turesson har varit livsmedelsinspektör på Karlskrona kommun i många år och har länge tyckt att det kommer in alldeles för få anmälningar från personer som ätit mat ute och blivit dåliga av den. 

– Jag tror att det kan bero på vår "svenskhet". Vi vill inte störa och väcka frågor, utan nöjer oss med att inte gå dit igen, säger han. 

1990 gjordes en stor undersökning som visade att 500 000 personer årligen blir sjuka av dålig mat. Hälften i hemmet och hälften efter att ha ätit ute. 

– För ett antal år sedan såg siffran likadan ut. Samtidigt så är det bara mellan 5 000 och 10 000 som anmäler händelsen till oss, så det är ett stort mörkertal, förklarar Stefan Turesson.  

Varför är det då så viktigt att göra en anmälan när man blivit sjuk efter ett restaurangbesök? Stefan Turesson berättar att en utebliven anmälan dels leder till att restaurangägare inte får veta att de har brister och kan åtgärda desamma, dels att fler riskerar insjukna. 

– Varenda gång vi gör ett besök så får vi höra från ägaren att "vi har inte fått några anmälningar". Då är det väldigt svårt att komma åt problemet, säger han. 

 Hör av dig till Livsmedelsinspektionen om: 

  • Du blivit dålig efter att ha ätit på restaurang eller köpt mat ute. 
  • Om maten inte var tillräckligt varm eller kall.

Har du blivit dålig av restaurangmat någon gång? Vad gjorde du då? Kommentera här!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".