Visby vann solkampen. Karlskrona kom trea.. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, Scanpix
Karlskrona

Inte soligast i sommar - men kanske i år?

Visbys kommunalråd: "Jobba på!"
1:16 min

Under våren har tävlingen mellan Visby och Karlskrona som soligast stad debatterats friskt och Karlskrona har marknadsfört sig som "Sveriges soligaste stad". Men reultatet för sommaren blev alltså att Karlskrona är den tredje mest soliga platsen i Sverige.

– Vi hade hoppats på en topptre-placering, absolut. Men det är svårt att påverka resultatet, säger Terje Pedersen, turistchef i Karlskrona.

Turistchefen bär märket "Karlskrona - Sveriges soligaste stad" på bröstet. För när det gäller den kampanjen så satsas det på att räkna sol för hela året 2013.

– Ja, precis! För den kampanjen så räknar vi på ett helårsresultat, säger Terje Pedersen.

Vinnare i SVT:s Solliga blev i år Visby med 522 soltimmar, tvåa kom Ölands norra udde och på bronsplats kom alltså Karlskrona med 499 soltimmar i sommar.

Vad säger då Gotland om att Karlskrona har ett märke där det står att Karlskrona är landets soligaste stad?

– Ja, man får väl sätta en sorgkant på den kanske? För att tredje soligaste stad, det låter ju inte lika häftigt. Men jag tror att man ska ta för sig i det här och våga sticka ut näbben. För att bara ligga lågt och tro att det är bra att vara trea, det ska man inte nöja sig med. Jobba på! säger Åke Svensson som är socialdemokratiskt regionråd på solvinnaren Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".