Bara 20 procent av tiden till vård, men undersökningen får kritik. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Blekinge

Sjuksköterskor bara hos patienter 20 procent av tiden

1:43 min

Sjuksköterskor inom hemsjukvården och särskilda boenden får knappt tid till sina patienter. Det menar företaget Utvecklingspartners som i en undersökning har kommit fram till att 80 procent av arbetstiden går åt till så kallade kringuppgifter.

Utvecklingspartners som alltså står bakom undersökningen vill att kommunerna ska ta tag i frågan, men procentmätningen får kritik av sjuksköterskan Per-Henrik Hygrell i Karlskrona. Han tycker inte att den speglar kvalitén på arbetet.

– Jag ser inte den som så viktig alls. Kvaliteten i ett telefonsamtal på fem minuter med en äldre orolig dam som bara vet att jag bryr mig kan betyda lika mycket som en timmes besök. Att jag måste vara där för tillsynsbesök och ta blodtryck och kolla, det är viktigt också. Den fysiska närvaron betyder jättemycket, säger han.

50 kommuner
I undersökningen har sjuksköterskor i 50 kommuner mätt sina arbetsdagar med hjälp av en mobiltelefon, för att se vad de egentligen gör på jobbet. Resultatet visar ungefär samma sak i alla kommuner, att bara 20 procent av dagen är tillsammans med patienter.

Det är alldeles för lite, menar Inger Paulsson på Utvecklingspartners, som har varit med och gjort undersökningen. Hon tycker att sjuksköterskornas kompetens utnyttjas för dåligt.

– Ofta när man gjort besparingar händer det att personal får ta tag i sånt som inte ingår i det man blivit utbildad för. Till exempel, sjuksköterskor får tvätta bilar eller stå på apoteket.

Håller inte med
Men sjuksköterskan Per-Henrik Hygrell känner inte igen att han eller kollegorna lastas med onödiga uppgifter, även om siffran 20 procent kan stämma även i Karlskrona.

– Ja, 20 procent kan ju vara den tid när jag är direkt hemma hos patienten. Men jag upplever inte att jag gör en massa onödiga sysslor resten av dagen. Det är planering, och jag kan ringa patienter på telefon och höra hur de mår. Allt jag gör under dan är patientorienterad tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista