1 av 2
Kåren på BTH var med på mötet i helgen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Oskar Emilsson berättar att kollektivtrafik och bostäder är Studentkårer Syds hjärtefrågor. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio.
Blekinge

Sydliga studentkårer vill avskaffa pendlingsgränser

Studentkårerna för universiteten och högskolorna i södra Sverige har gått ihop för att tillsammans göra Skåne- och Blekingeregionerna mer attraktiva för studenter. Ett av målen är att avskaffa pendlingsgränsen mellan Skåne och Blekinge. 

I helgen träffades representanter från kårer i Malmö, Lund, Alnarp, Kristianstad och BTH. Deras gemensamma organisation, som heter Studentkårer Syd bildades 2010 och tillsammans representerar de 100 000 studenter.

Oskar Emilsson är kårordförande för Blekinge studentkår förklarar att syftet med samarbetet är att bedriva opinion och förbättra för studenterna i Skåne och Blekinge. 

– Just nu gäller det främst att göra våra regioner mer attraktiva för stuednter, bland annat genom bättre pendling och bostäder. Göra det enklare att vara student helt enkelt, säger han. 

Bland annat vill de alltså avskaffa den befintliga pendlingsgränsen mellan Blekinge och Skåne. 

– Det innebär att rabattkortssystemet inte ska sluta gälla bara för att man korsar gränsen, säger Oskar Emilsson.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".