Enligt Bergkvarabuss fanns det totalt 24 personer ombord på deras buss. Foto: Christian Blom/Scanpix.
Kalmar

Bergkvarabuss i olycka i Norge

1:09 min

Två människor dödades och flera skadades när en buss från Bergkvarabuss med utländska turister kolliderade med en norsk buss vid Fardal i Sogndals kommun i Norge.

– Det vi vet nu är att det var en svensk buss med 22 passagerare plus en guide och en chaufför. Passagerarna är i huvudsak från Taiwan och utöver det var det en norsk buss med sju passagerare och en chaufför, berättar Jörn-Lasse Refsnes vid polisen i Sogn og Fjordane.

Olyckan inträffade vid 17-tiden igår, cirka 15 mil nordost om staden Bergen. På den svenska turistbussen, som ägs av bussbolaget Bergkvarabuss, befann sig alltså ett tjugotal utländska turister samt en guide och en chaufför.

Utgick från Stockholm
Enligt Mikael Andersson, trafikledare på Bergkvarabuss, hade bussen utgått från Stockholm och var på rundtur i Norge.

Fem personer är skadade, varav två har så pass allvarliga skador att de fått föras till sjukhus med ambulanshelikopter. Enligt polisen i Sogn og Fjordane finns inga svenska medborgare bland de skadade eller omkomna.

Vägsträckan på länsväg 55 har haft mycket trafik eftersom Gudvanga-tunneln på E16 är stängd.

Två vrak
Den ena bussen ska ha varit på väg till Sogndal, medan den andra körde i riktning mot Leikanger.

Båda bussarna uppges vara vrak, enligt ett vittne på platsen.

På Bergkvarabuss säger man att vägen där olyckan inträffade är för smal för turistbussar.

– Normalt sett skulle bussen inte ha kört den här vägen som är väldigt smal. Men på grund av arbetet i Gudvangatunneln, efter branden i förra veckan, leddes trafiken om till den här vägen, säger Göran Mellström, Bergkvarabuss vd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista