Malin Svensson är en av dem som bildat Föräldranätverket Sölvesborg. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Eftermiddagen

Hennes barn hängdes ut på hatsidor på nätet

Malin Svensson: "Det gör så ont i en"
7:06 min

Skolstart betyder kanske pirr i magen, höga förväntningar och kära återseenden. För andra innebär det magont och ångest inför att möta sina plågoandar igen. Malin Svenssons son mobbades både i skolan och på nätet, något som ledde till att hon startade organisationen Föräldranät Sölvesborg.

Malin Svenssons son skulle börja i sexan på en ny skola. Redan första dagen fick han höra glåpord för att han klädde sig annorlunda. Sedan var det igång. 

– Ibland kan det vara det lilla som gör det och sedan rullar det igång med en sådan fruktansvärd kraft, säger Malin Svensson. 

Startade nätsida
Mobbningen började i skolan med kommentarer, blickar och knuffar. Sedan startades en facebooksida om sonen där det pratades illa om honom. 

– Den som tog initiativet till det här mådde förmodligen inte bra och försökte därför trycka ner någon annan, förklarar Malin Svensson. 

Det kom fram att personen hade skapat sidor även om andra elever. Malin Svensson polisanmälde saken och upplevde att hon fick god respons från polisen från start. 

– De tog tag i det med detsamma berättar hon. 

Hela familjen påverkas
Trots det har händelsen påverkat hela familjen på ett starkt sätt. 

– Främst min son, som såklart blev förtvivlad. Men också vi föräldrar och syskon blir svaga och oroliga. Det är fruktansvärt att se en familjemedlem bli så utsatt, säger hon. 

När familjen repat sig så startade Malin Svensson och hennes man ett föräldranätverk för att kunna finnas till för drabbade och lotsa rätt i en skrämmande situation. 

– Vi lär varandra att hantera den här typen av historier, det finns ett stort behov av att få ur sig berättelserna, säger hon. 

Stärktes
I dag mår Malin Svenssons son bra. 

– Han har gått stärkt ur detta. En av anledningarna till det är att vi agerade så pass snabbt som vi gjorde, säger hon. 

Har du eller någon i din närhet erfarenhet av mobbning? Berätta gärna om det i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".