Tacka dig själv för en fin sommar istället för att banna dig själv för allt onyttigt du ätit, råder Cissi Robertsson. Foto: Scanpix
Nio till ett

Experten: Ha inte dåligt samvete för dina semestervanor

14 min

Efter semestern när man ska hoppa i jobbkläderna så infinner sig gärna en lätt ångest för många. Varför fikade jag så mycket? Var det nödvändigt att dricka vin varje grillkväll? Och all korv med bröd - var det så nyttigt? Men skippa det dåliga samvetet, tipsar kostrådgivaren Cicci Robertsson. 

Att släppa in det dåliga samvetet efter att ha ätit gott och slappat ordentligt under semestern tycker kostrådgivaren Cicci Robertsson inte är någon bra strategi för att få ordning på vanorna. 

– Dåligt samvete är en känsla. Dåliga känslor skapar negativa tankar, som inte leder någon vart. Man hamnar i ett tillstånd som är svårt att förändra något till det bättre, säger hon. 

Positivt fokus
För att komma ur den där spiralen är det enligt henne mycket bättre att fokusera på vad som varit positivt i somras. 

– Tänk på vad kul du hade på festivalen eller vid grillkvällen. Då slappnar du av lättare och ser det hela från den ljusa sidan. Sedan kan man gå vidare och bestämma vad det är man vill förändra med sina vanor. 

Kvällstidningarna hakar gärna på ångesttemat och överröser oss med bentning- och hälsotips under höstkanten. Cicci Robertsson har själv hamnat i fällan. 

– Jag ville bara bli av med ett par kilo efter att ha fött barn. Det slutade i katastrof med att jag vägde över 100 koli ochfick värk överallt. Så jag skippar den karusellen, säger hon. 

Ge bra förutsättningar
Istället vill hon uppmana människor att skapa sig förståelse för kroppen och inte hetsa till förändring. 

– Ge din kropp bra förutsättningar med hjälp av bra kost, träning och vila. Då klarar den av att du äter fel ibland, säger hon. 

Här hittar du Cicca Robertssons blogg om kost och hälsa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista