Foto: Christine Olsson och Fredrik Sandberg/Scanpix.
Ekonomi

Pensionärer ska bli smartare med cashen

1:23 min

Sveriges pensionärer ska bli bättre på privatekonomi genom ett nytt utbildningsprojekt som heter Tryggare ekonomi på äldre dar. Projektet börjar till hösten och drivs genom ett samarbete mellan Finansinspektionen, Pensionsmyndigheten och Sveriges fem största pensionärsorganisationer.

Utbildningsprojektet riktar sig mot pensionärsorganisationernas medlemmar och sammanlagt kommer 900 000 pensionärer få chansen att lära sig mer om privatekonomi.

Men enligt Lars Strandberg, marknadsansvarig på Swedbank i Kalmar så är pensionärerna inte sämre på ekonomi än andra grupper i samhället.

– Pensionärer har ju en stor livserfarenhet och mycket sunt förnuft. Det är nog värre för ungdomar att hänga med i allting som händer på den ekonomiska fronten, säger Lars Strandberg.

Lär sig att betala på nätet
Utbildningen kommer bedrivas genom studiecirklar och möten där pensionärerna får möjligheten att lära sig mer om till exempel sparande, lån och betalningar på internet.

Samtidigt visar statistik från Swedbank att 75 procent av deras kunder i Kalmar län som är mellan 65 och 80 år redan sköter sina bankärenden över nätet.

Intresse viktigare än ålder
Lars Strandberg på Swedbank tror att intresset är viktigare än åldern när det handlar om ekonomi.

– Intresse är hundra procent. Man orkar med det man är intresserad av och det tror jag inte skiljer något mellan äldre och yngre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista