HMS Carlskrona. Foto:Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Blekinge

Två skadade på HMS Carlskrona

0:50 min

Två sjömän skadades i samband med en planerad skjutövning ombord på försvarets fartyg HMS Carlskrona strax efter klockan ett i dag. Olyckan inträffade i samband med att en av fartygets kulsprutor lossnade från sin fäste, säger Anders Kallin, HMS Carlskronas informationschef.

– Under den planerade skjutövningen lossnade en av de tunga kulsprutorna som en av de här personerna sköt med, från sitt fäste. Den ena som är skadad är den som sköt och den andra är en person som stod bredvid.

HMS Carlskrona befann sig ute till havs i östra delen av Medelhavet på väg hem till Sverige ifrån en fyra månaders EU-insats vid Somalias kust när olyckan inträffade.

De skadade är två personer i 25-års-åldern och har under eftermiddagen och kvällen opererats ombord på fartyget för lindriga brännskador och splitterskador, berättar fartygets informationschef Anders Kallin.

– De mår efter omständigheterna bra. Vi har ju väldigt kvalificerade sjukvårdsresurser ombord med läkare och de har också kunnat kontakta sina anhöriga, vilket jag tycker är viktigt att framhålla, att de har kunnat ringa själva.

Hur pass allvarligt ser ni på den här händelsen?

– En skjutolycka är ju alltid allvarlig. Det är stora makter involverade men den här gången gick det förhållandevis bra, säger Anders Kallin.

Han meddelar att man kommer att utreda händelsen vidare och som en direkt åtgärd för tillfället inte kommer att använda kulsprutorna ombord på fartyget.

HMS Carlskrona kommer att fortsätta sin hemresa mot Sverige och de två skadade sjömännen kommer inte att evakueras.

– Just nu finns ingen anledning, i hänsyn till de skadades tillstånd, att gå in någon annanstans för att evakuera dem utan de kommer att vara kvar ombord, säger Anders Kallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista